Hidegkút, 2004. július 9.

 Tisztelt Szülők, kedves Táborozók!

 Lassan elérkeznek idei táborunk reményteli napjai. Az idei évben kicsit nehezebben állt össze a „csapat”, de az a fontos, hogy már összeállt és reménykedhetünk benne, hogy elég szép időnk és elég jó kedvünk lesz ahhoz, hogy a tavalyi évekhez hasonlóan idén is jól érezzük magunkat.

Sok a baj a világban és némelykor úgy látjuk kis Hazánkban, de községeinkben, egyházközségeinkben is akad tennivaló a jóra, boldogságra törekvő embernek. A világ nagy dolgaiba –úgy tűnik- kevéssé van beleszólásunk, nem határozhatunk sem háborúról, sem békéről, sem szegénységről, sem gazdagságról. Mégis van eszköz a kezünkben, hogy ami nagyban talán nem működik, az a kis dolgokban megfordítja a világot. A szeretet az, amelynek önzetlen áradása rokon, barát, szomszéd, osztálytárs, munkatárs vagy bármely embertestvérünk felé igenis képes örömöt és biztonságot nyújtani nem éppen nyugodt hétköznapjainkban. Idei táborunk fő törekvése tehát az embertársi szeretet gyakorlása lesz. Erény ez, amelyet úgy tehetünk magunkévá, hogy kicsiben begyakoroljuk és azután életkorunk szerint növekedve egyre nagyobb és nagyobb jótetteket viszünk végbe. Csak így leszünk képesek megváltoztatni a világot.

Jézus Főparancsa egyértelmű eligazítás: „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből és szeresd felebarátodat, mint önmagadat!” Milyen kiegyensúlyozott tanítás ez! Hisz sem álszent embergyűlölők, sem istentelen humanisták nem akarunk lenni! Csak olyan „pont jók”, mint amit Jézus is elvár tőlünk. Istent teremtőnknek és megváltónknak felismerve feltétel nélkül szeretni minden embert.

Vajon meg tudjuk ezt valósítani? A táborban kísérletet teszünk rá.

 

Most vegyük sorra a következő napok tennivalóit:

 1. Minden táborozónak háziorvosi igazolással kell rendelkeznie arról, hogy táborba jöhet. Ezeket az igazolásokat azok számára, akiknek a nemesvámosi vagy tótvázsonyi körzeti orvos a háziorvosuk együttesen beszerezzük. A többieket arra kérjük, hogy július 16-ig szerezzék be ezeket az igazolásokat.

2. Kullancsok ellen javasolt napi 1 Polibé tablettát szedni a tábort megelőzően július 14, keddtől a tábor egész ideje alatt. Hatását az orvosok különbözőképpen ítélik meg, van hol használ, van ahol nem, mindenesetre nem ártalmas. Hatásos lehet a kullancsok, szúnyogok elleni spray és kenőcsök használata. Azt azonban nagyon kérem a kedves szülőktől, hogy olvassák el milyen alkotóelemekből állnak ezek a szerek és akármit ne küldjenek el a táborba. Adott esetben tragikus következményei lehetnek egy olcsóbb, megfelelő tájékoztatásokkal el nem látott spray használatának. Részesítsük előnyben a bőrre kenhető szereket.

 3. Kérjük a szülőket, alaposan készítsék fel gyermekeiket a kullancsok elleni „küzdelemre”. Kössék a gyerekek lelkére, amit majd mi is többször elmondunk: naponta kétszer, háromszor nézzék át magukat, ha kullancsot találnak magukban, azonnal szóljanak.

 4. A táborozási adatlap („zöldkártya”) a legfontosabb adatokat és szülői engedélyeket tartalmazza. Szülő által aláírva kell átadni a csomagok összegyűjtésekor. Feltétlen jelezzük a lapon, ha valaki érzékeny a buszra!

 5. Hoznivalók:

 Alváshoz mindenkinél legyen megfelelő felszerelés: matrac (bármilyen, amin kényelmesen aludni lehet), hálózsák vagy pokróc. Az éjszakák adott esetben egészen hidegek lehetnek, így nem lehetünk nagyvonalúak a pokróc vagy hálózsák melegségét illetően.

 Tányérról és pohárról mindenkinek magának kell gondoskodnia. Fémből vagy műanyagból készültek legyenek. Mindegyikre rá kell írni a nevet. Pici papírra írjuk rá és azt átlátszó ragasztóval ragasszuk át, hogy a mosogatáskor ne jöhessenek le. Evőeszközt az idei évben nem kell hozni, arról központilag gondoskodunk.

 Fogkefe, fogkrém, fésű, zsebkendő, sebtapasz okvetlenül legyen a táborfelszerelésben. Szükséges legalább egy váltócipő, ha az eredeti beázna, stb., melegítő, pulóver, lehetőség szerint esőkabát. Ha a melegítő nem megfelelő az alváshoz, legyen megfelelő hálóruha. Fürdőruha, törülköző is legyen a csomagban. Tanácsos hozni egy cérnát tűvel, ha valami elszakadna. Kötöző eszköz, spárga (2 méter) hasznos segítség lehet. Legyen a táborozóknál (legalább családonként) egy kis hátizsák a napi kirándulásokhoz.

Fontos kellék a zseblámpa (pótizzóval, pótelemmel) és a kulacs.

Okvetlenül legyen ott a diákigazolvány (nagyobbaknál személyi is). A TB vagy TAJ kártyák otthon maradnak, mert számuk a „zöldkártyán” úgyis fel van tüntetve.

6. Első napra hozzanak a gyerekek némi hideg ebédnek valót. Ne hozzanak azonban más élelmet, mert az ÁNTSZ előírások nem engednek meg semmiféle élelmiszer-tárolást a sátorban. Ennek megszegéséért akár fel is oszlathatják a tábort, ezért ezeket a táborba érkezéskor begyűjtjük.

 7. Nem szükséges költőpénzt hozni, elköltésére úgysem sok lehetőség nyílik. Terveink szerint egy alkalommal Zircre, egy vagy két alkalommal Pápára fogunk látogatni, itt adódhat némi lehetőség pénzköltésre.

 8. A mobiltelefonok nem működnek a területen, ezért azokat hagyjuk otthon. A „véletlenül” elhozott telefonokat megőrzésre összeszedjük. Kivételt ez alól a 8. osztályt már befejezettek kapnak. Az ő telefonjaik adott esetben segítségünkre lehetnek a kirándulásokon. Tilos a táborba elektromos játékokat, walkmant, diskmant, stb. hozni. A mobiltelefonokkal hasonló sorsuk lesz a héten.

 9. Anyagi ügyek

Az idei évben nem küldtünk ki fizetési értesítőket, ezért arra kérünk mindenkit, hogy maga ellenőrizze, hogy befizette e már a táborozás költségeit. Az elmaradt befizetéseket a csomagösszeszedésig pótoljuk!

 A tábor hivatalosan szerzetesrendünk könyvelésén keresztül bonyolódik, ezért a befizetési bizonylatokat is e szervezet nevében állítjuk ki és juttatjuk el a kedves szülőknek.

10. Csomaggyűjtés:

(sátrak, matracok, hátizsákok és zöldkártyák)

Július 16-án, pénteken délután gyűjtjük a csomagokat minden községben. Hidegkúton kezdjük 13 órától, majd Tótvázsonyba, végül kb. 15 órától Nemesvámosra megyünk. Minden csomagra készítsünk névkártyát, hogy a táborba érkezéskor könnyebb legyen az elosztás. A csomagokat mindenkitől összeszedjük, függetlenül attól, hogy mivel utazik a táborba. A sátrakat a tábort megelőző napon visszük ki a területre és állítjuk fel, ezért péntekig minden sátrat meg kell kapnunk.

 11. Gyülekező július 18-án, vasárnap 11 óra 40 perctől a nemesvámosi katolikus templom előtt. A hidegkúti és tótvázsonyi gyerekek már ide is autóval érkeznek, beszállásuk helyéről a csomaggyűjtéskor kapnak bővebb információt.

 12. A tábor ideje alatt a gyerekekről az én telefonomon keresztül lehet érdeklődni. Ez a telefon olyan gépkocsiantennával van felszerelve, amelyen keresztül a telefonálás elfogadhatóan megoldható.

13. Családi estét tartunk július 21-én szerdán du. 16 órától. Erre szeretettel várunk minden kedves szülőt. Jó alkalom ez nem csak saját gyermekeink meglátogatására, hanem pihenésre, kikapcsolódásra, beszélgetésre, egymás jobb megismerésére. A nyílt estére érkezőket kérjük, hogy tányért, poharat és evőeszközt hozzanak magukkal (vacsora is lesz).

Útvonal Veszprémtől: Bakonybélre kell eljutni vagy Márkón és Hárskúton vagy pedig Zircen keresztül. Bakonybéltől Bakonykoppány (Pápa) felé a 25-ös km jelzés után található jobbra egy autós parkoló, onnan már hallható a tábor. A hídon át lehet megközelíteni.

 

Bármely egyéb kérdésben szívesen állok rendelkezésre a (88) 506 960-as vezetékes és a (30) 204 88 83-as mobiltelefonon.

 

A közeli viszontlátás reményében, üdvözlettel:

 

Gere Dávid Márk atya